Nieuws

Wegens succes extra voorstellingen

De nieuwe theatervoorstelling ‘Kibboets op de klei’, gebaseerd op het gelijknamige boek van Auke Zeldenrust, was al tien keer te zien de afgelopen weken. Wegens succes worden er twee extra voorstellingen gespeeld op maandag 1 en dinsdag 2 mei. ‘Kibboets op de klei’ vertelt de vergeten geschiedenis van een Joodse kibboets in de oude Friese universiteitsstad Franeker. Zo’n negentig Joodse jongeren bereiden zich tussen 1934 en 1941 in Franeker voor op emigratie naar Palestina. Op de kleigrond in Noordwest Friesland gaan ze bij boeren en tuinders in de leer en werken aan hun droom om eens het Joodse land op te bouwen. Overdag zware arbeid op het land, in de avonduren lessen in de Hebreeuwse taal, de Joodse cultuur en het geloof. Als de oorlog uitbreekt verandert alles. Kibboets op de klei is een theatervoorstelling die speelt op meerdere locaties in Franeker en start in theater De Koornbeurs, waar de NSB ooit zijn partijbijeenkomsten hield. Vanaf daar wordt het publiek meegenomen langs belangrijke historische locaties in Franeker waar het verhaal van de kibboets voelbaar wordt gemaakt voor de toeschouwer. 


Het publiek is onder de indruk van de voorstelling. ‘De verbinding is voelbaar. Wat super knap vertolkt door deze jonge spelers, wat een emotie kon je zien en voelen. De muziek en zang geeft kippenvel.’ Alle voorstellingen waren snel uitverkocht. Voor degene die achter het net heeft gevist zijn er kaarten beschikbaar voor de extra voorstellingen. 

UPDATE: Alle extra voorstellingen zijn uitverkocht!!!Recensie Fries Dagblad 


Kibboets op de klei in premiere gegaan 

Donderdag 3o maart is de voorstelling Kibboets op de klei in premiere gegaan. De reacties van het publiek waren boven verwachting. Er zijn nog slechts enkele kaarten te koop voor de komende 14 voorstellingen. Wees er snel bij. 

 


Kibboets op de klei: een multi mediaal project

Het Kibboets op de klei-project is multi-mediaal. Zo zijn er tentoonstellingen in Museum Martena en het Historisch Centrum Franeker. Op 3 november 2022 is tegenover het voormalige treinstation aan de Harlingerweg waar de kibboets gevestigd was, een monument voor 24 slachtoffers van de Holocaust onthuld. Direct na deze ceremonie is het gelijknamige boek van verslaggever en schrijver Auke Zeldenrust gepresenteerd. De landelijke poot van Omrop Fryslân zal drie afleveringen van de documentaire Kibboets op de klei vertonen.

 

Van 30 maart t/m 4 mei 2023 is de theatervoorstelling Kibboets op de klei te zien. De voorstelling zal op verschillende locatie in Franeker worden gespeeld.


Stichting Wolf is een feit

Wolf is een theaterstichting die in 2022 is opgericht op initiatief van Job de Roo. De stichting hoopt nog vele mooie, verbindende theaterprojecten te realiseren, projecten die bijdragen aan verbondenheid tussen alle mensen, ongeacht hun leeftijd, ras, geslacht of achtergrond.

 

Stichting Wolf heeft als doel het (doen) ontwikkelen, produceren en uitvoeren van (interdisciplinaire) kunstprojecten, waarin maatschappelijke en persoonlijke onderwerpen tot uiting komen in verschillende kunstvormen, met een focus op theater en voorts op al hetgeen in de ruimste zin met één en ander verband houdt, daartoe behoort en/of daartoe bevorderlijk kan zijn.